2013. aradi könyvei

Érdekes kísérlet lenne összevetni a Trianonban elszakított magyarság régiónkénti 2013-as könyvtermését.
Nos erre nem vállalkozom, de összeszedtem az idén Aradon, a megyében bemutatott, helyi kiadványokat. Legalábbis azokat, amelyek bemutatását a Nyugati Jelen méltatta.

Januárban Ovidiu Vasilescu: Kozmikus rezonanciák, című verses kötetét mutatták be, amelynek egyik fordítója, a Simonyifalván született aradi Brittich Erzsébet.

kozmikus

Pongrácz P. Mária A kopasz város című kötetét az aradi Irodalmi Jelen kiadó adta ki, és az Aradi Magyar Könyvnapokon, májusban  mutatták be.

01-pongarcz_0

Szintén a könyvnapokon mutatták be Kiss László – Képek és szemelvények Borossebes város múltjából című könyvét, amelyet a Kölcsey Egyesület adott ki.

Borossebes

Júniusban két könyvbemutató volt. A tornyai iskolatalálkozón vehették kezükbe az érdeklődők Nagy István – Tornyai tanítók és tanulók című kötetét.

Tornyai tanítók és diákok

Pécskán mutatták be Moldován János és Bódi-Moldován Cristian Pécska és a Maros című kiadványát.

Maros

A júliusi kisiratosi falunapokon Vajda Noémi  Öregapám mesélte című néprajzi kötetéről hallhattak a jelenlévők.

Borbély Zsolt Attila Aradon élő politológusnak idén három kötete jelent meg.  Augusztusban a Neptun-gate-et mutatták be, amely egy szöveggyűjtemény, és 1993-ban megjelent szövegeket tartalmaz.

Neptun

A Nemzeti önrendelkezés – a magyar jövő útja című kötetében az Erdélyi Naplóban 1993-2003 között megjelent cikkeit gyűjtötte össze.

Nemzeti

Az autonómiaharc egy évtizede. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az erdélyi közéletben című könyvét decemberben mutatták be Kolozsváron.

autonómiaharc

Szeptemberben mutatta be a Kölcsey Egyesület A minoriták Aradon című kötetét.

Minoriták

A szeptemberben kezdődött Aradi Magyar Napokon mutatta be Nagy István  az Aradi magyar múlt című DVD-t, amelyen sok Araddal kapcsolatos, forráskiadványnak minősülő munka digitalizált változata található.

DVD-m

Októberben előbb Matekovitsné Korodi Mária Múltbeli egypercesek című kötetével ismerkedhettek meg az olvasók.

matekovits_maria_konyv

Az Arad városképét meghatározó építész életművét Ujj János és Cziszter Kálmán tárták olvasóik elé a Szántay Lajos és palotái című könyvükben, amelyet a Szabadságszobor Egyesület adott ki, és annak elnöke, Király András írt hozzá előszót. Sajnos a kivitelező debreceni nyomda nem állt feladata magaslatán, és a választott formátumból ítélve a tördelő szerkesztő sem rendelkezett a szükséges tapasztalattal.

Szántay palotái

Puskel Péter, Fekete Károly és Vasile Andrei-Tiberiu Lapok a kultúrpalota történetéből című könyve a Kultúrpalota építésének centenáriumára jelent meg.

Kultúrpalota

A Szántay kötet debreceni kivitelezése és a Kultúrpalotáról szóló aradi nyomtatása közötti minőségi különbség szemléltetésére álljon itt két kép.

A Szántay Lajos palotái könyvből:

Ujj - Szántay 6.18

és a Lapok a Kultúrpalota történetéből kötetből:

ablak

Novemberben mutatták be Puskel Péter  – A város mindenek előtt című könyvét, amelyet a városkép-meghatározó, néhai Salacz Gyula polgármester életművének szánt a szerző.

Salacz

Brauch Magda irodalomtörténész Személyi igazolvány című novelláskötete szintén novemberben került az olvasókhoz.

Brauch

Rá egy hétre Réhon József – Carpe diem című könyvét lapozhatták olvasói.

Réhon - Carpe Diem

A december elején szokásos Csiky-napokon ünnepelték az aradi középiskola felavatásának 90. évfordulóját, amikor az iskola múltjának szentelt 90 éves az iskolánk, 1923-2013 című könyvet is kézbe vehették az érdeklődők. A nyomás minősége kitűnő, de – szerintem – formátumnak jobb lett volna a Csiky-évkönyveké. Szerkesztő, és olvasószerkesztő híján átfedések és szerkesztési egyenetlenségek is előfordulnak a kötetben.

Iskolánk

A Kölcsey Egyesület a Kórusaink I. című, idén harmadik könyve kiadásával búcsúztatta az évet.

Kórusaink I

Karácsonyi hír volt Nagyálmos Ildikó Panna második könyve.

Panna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .