Lukács István

Lukács István Magyarpécskán  született 1920. február 20-án, és Vekov Károly kolozsvári történész kutatásai szerint 1958. szep­tem­ber el­se­jén, 23-24 óra kö­zött ki­lenc ki­lenc tár­sá­val együtt, Ara­don, ki­vé­gez­ték Szoboszlay Ala­dárt és a per fő vádlottait – köztük Lukács Istvánt is – és is­me­ret­len he­lyen el­han­tol­ták őket.

A Katolikus Lexikonból megtudhatjuk, hogy a legnagyobb romániai kommunistaellenes szervezkedés résztvevőinek perében – a Szoboszlay-perben, Erdélyben – 1958. V. 30-án hirdettek ítéletet. Fő vádlottja Szoboszlay Aladár (1925-58) volt, aki 1948. és 1951. között Magyarpécskán volt segédlelkész. Az 56 vádlottból papok: Ábrahám Árpád torjai plébános (halál), Dénes Dávid hátszegi plébános (20 év), Ferencz Béla Ervin OFM (életfogytiglan), Karácsony István OFMConv (22), Kosza József ozsdolai plébános (10), Kovács Balázs szentkatolnai plébános (4), Kovács Béla törcsvári plébános (7), Mezei Mór Levente OFM (20), Müller Jenő érszegi plébános (15), Ráduly Géza csíkmadéfalvi plébános (életfogytiglan), Ráduly István gelencei plébános (22), Dan Aurél g. kel. főesp. (18). – Halálra ítélt világiak: Draganita Mogyorós Mária, Fîntînaru Alexandru, br. Huszár József kolozsvári sekrestyés, Kónya István marosvásárhelyi ügyvéd, Lukács István magyarpécskai kereskedő, Orbán Károly, Orbán István csíkszeredai földműves, a csíkszeredai Tamás testvérpár. – A börtönre ítéltek közül többen a galaci börtönben meghaltak, a többi elítélt 1964 körül szabadult.

Az aradi In memoriam 1956 Egyesület a Pécska Polgármesteri Hivatalának védnöksége alatt ma, 2010. március 22-én emléktáblát helyezett el a Lukács család utolsó pécskai lakóházán.

Az eseményen részt vett Lukács István özvegye Teréz, fiaik István és László valamint leányuk Teréz, és szép számú érdeklődő. Jelen volt az emléktábla készítője Dinyés László budapesti képzőművész is.

Az emléktáblára koszorút helyezett a család, a Városháza, az In memoriam Egyesület, a magyarországi Politikai Foglyok Országos Szövetsége, Bacsilla Sándor iskolaigazgató és a szomszédok.

A szervezők emléklapot adtak a résztvevőknek.

Az érkező család

Az emlékezők:

id. Lukács Teréz
ifj. Lukács istván
Lukács László
ifj. Lukács Teréz
ifj. Lukács istván leleplezi az emléktáblát

A képzőművész Dinyés László

Tófalvi Zoltánnak a Székelyföld 2006. szeptemberoktóberi számaiban megjelent A Szoboszlai-per című tanulmánya szerint a pécskai elítéltek: Lukács Istvánt halálra, Gáll András zenészt 20 évi kényszermunkára és teljes vagyoni elkobzásra, Jurik Berta háztartásbelit 20 évi kényszermunkára és teljes vagyonelkobzásra.
A többi pécskai meghurcoltról nem találtam adatokat.

2 thoughts on “Lukács István”

  1. Kedves István!
    Köszönöm a szép beszámolót,pontos és valós. Sajnálom, hogy a Nyugati Jelenben csak egy felületes és rövid cikkenyűre futotta, igazán megkérdezhettek volna engem is arról, hogy mi történt ott valójában. Az meg pláne ciki, hogy én leginkább a Jámbor család zsebének köszönhettem meg a támogatást, ha már csak ennyi volt a “rövid mondanivalóm.” Remélem a család hozzáférhet a blogodhoz, majd megírom nekik a címet. Mégegyszer bocs, hogy nem értesítettelek idejében személyesen, nem tudtam, hogy pont Te nem figyelsz fel “kétségbeesett” felhívásomra. Lesz még ötletem és dolgom és ha támogatni szeretnél én ezentúl idejében szólok. Kösz és minden jót neked és kedves családodnak.Szeretettel Ilona

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..