Barabási Albert-László

Barabási Albert LászlóBarabási Albert-László Csíkszeredán született, Bukarestben és Budapesten tanult fizikát, majd Amerikában lett e tudomány doktora. Tagja a Magyar Tudományos Akadémiának. Nagyszerű magyar ember, és kiváló tudós.

Az Erdélyi Riport című hetilapban jelent meg Parászka Boróka vele készített nagyszerű interjúja, amelynek címe: Ez igazi forradalom lesz.

Az interjút a fészbúkon megosztotta Törzsök Erika budapesti szociológus is. Megosztása kapcsán alakult ki az alábbi billentyűcsevely:

.

Erika Törzsök megosztotta: Erdélyi Riport Ez igazi forradalom lesz, www.erdelyiriport.ro

Semmi izoláció

A Villanások c. könyvét mindenkinek ajánlom.A Dózsa Györgyről szóló vonulatból tudtam meg, hogy Magyarországon máig miért hat a röghöz kötés, amire oly jól rájátszik a mai Magyarország befele forduló politikája.

Nagy István (A Törzsök Erika adta Semmi izoláció fészbúkmegosztás-cím kapcsán szóltam hozzá a megosztáshoz.) Vannak, akik megtalálják a kitárulkozás és a befeléfordulás dinamikus egyensúlyát, ami cseppet sem könnyű, de a lehető legtöbb a hozadéka.

Tudni kell a hagyományokat beépíteni a remélt jövőbe. Sajnos az 1945 óta eltelt időből elég kevés volt az, amikor ez politikacsinálási szempont volt.

A röghözkötöttség is érték, amit ha mértékkel művelnek, akkor sokat hozhat. Talán ezért érhette el 1000 év alatt (a magyarság) a 15 milliós létszámát, ami mostanra leszálló ágba került. Sajnos..

Erika Törzsök Olvasni kéne bölcselkedés előtt

Nagy István Olvasni? Mit?

Ezt az interjút elolvastam, majd megosztottam, ennél nyolc órával korábban.

Erika Törzsök Könyvet Uram, könyvet! Pl a Villanásokat. hogy ne a felszinen korcsolyázzon!

Nagy István Ha megkapom, akkor el fogom olvasni.

Nagy István Elolvastam 71, A4 oldalas szöveget Barabási Albert-László munkásságáról, köztük kritikákat a Behálózva és a Villanások könyvéről. Fizikus diplomával nem volt nehéz dolgom egy fizikus világra szóló eredményeivel megismerkednem. Az olvasottak tükrében is fenntartom a 10-én 7:54-kor írottakat.

A gyűjteményem itt elérhető: http://nagyistvan.pecska.ro/?p=2990

Eddig tart a Törzsök Erikával folytatott fészbúkcsevely.

Tegnap – 2013. augusztus 11-én, vasárnap – úgy döntöttem, hogy utánanézek Barabási Albert-László magyarul elérhető referenciáinak. Amit találtam időrendbe raktam. A pdf-ben megjelent kritikákat, elemzéseket konvertáltam szövegformátumba.

Igen izgalmas gyűjtemény, bár helyenként – fizikában, matematikában kevésbé jártasaknak – nem könnyű olvasmány.

A Word állomány  doc kiterjesztéssel: Barabási Albert-László

Ugyanaz pdf-ben: Barabási Albert-László

A gyűjteményben megtalálható szövegeknél azok világhálós forráshelyeit is feltüntettem.

A szövegekből két – provokatívnak is mondható – részlet:

Ernest Rutherford: „a tudomány kizárólag fizika: minden más csupán bélyeggyűjtés.”

Berényi Dénes: A könyvet letéve – Barabási Albert-László: VILLANÁSOK – a jövő kiszámítható – elgondolkozik az ember arról, hogy mi is a fizika tár­gya. Nem is olyan régen (legalább is e sorok írója akkoriban ezt tanulta az is­kolában) az anyagon „nem mélyreha­tó változásokkal járó jelenségeket” tartották a fizika tárgykörébe tartozó­nak. A „mélyreható változások vizsgá­latát” a kémia feladatának tekintették. Azután hamarosan kiderült, hogy a legmélyrehatóbb változásokkal, az elemi részecskékkel és átalakulásaik­kal a fizika foglalkozik. A kémia jelen­ségeinek mélyebb magyarázata is csak a fizikai ismereteink bővülésével sikerült, nem is beszélve arról, hogy a genetika születésénél is fizikusok bábáskodtak. Most meg kiderül, hogy a humán dinamika alapvetésénél is fizikusokat talá­lunk. Talán igaza van annak a neves kutatónak, aki a fizika tárgykörét így definiálta: a fizika az, amivel a fizikusok foglalkoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .