Laukó Katalin

Róla

1974 augusztus 23-án született Pécskán.
Általános iskolába Pécskán és Aradon járt.
Az újaradi 5-ös számú Faipari Szakközépiskolában érettségizett.
Az Arad Megyei Önkormányzat által fenntartott Művészetek Népi Iskolájában – Şcoala Populară de Arte Arad – Kett-Groza János festészeti osztályában 1993 és 1995 között tanult, azt követően ugyanott Cott Ioan grafikushoz járt egy évig.
1996-tól tagja az Aradi Ion Andreescu Képzőművészeti Körnek, amelynek kollektív tárlatain rendszeresen jelentkezik.
Egyéni tárlata 1990 november 5-étől Pécskán, majd 2000. augusztus 30-ától, Aradon, a Forum teremben volt.

Önmagáról

A festés feltétlen szeretete és tisztelete a legrejtelmesebb dolog az életemben, amely lehetőséget adott felfedezni a bennem rejlő világot. Közelebb vitt önmagam megismeréséhez, és megértéséhez.
Számomra a festés belső kényszer, amely utat mutat az életben és a művészetben egyaránt.
Mély tisztelettel tekintek a művészekre, akik előttem járva tapostak ezen áldott, ugyanakkor keskeny, akadályokkal teli úton. Ezen az úton mindig lehet tanulni valamit. Bár technikai tudásom kevéske, minden jelentkezésben lépésről lépésre haladok előbbre.
Életemnek célja megmutatni közönségemnek mindazon kulturális, hagyományteremtő értékeket, amelyek mellett minden bizonnyal elmennének mai rohanó világunkban.


Mások róla

A pécskai Laukó Katalin, bizonysá­gát adta már vitathatatlan tehetségének, festői kvalitásai­nak, kifejező erejű, karakteres festményeivel. Kedvenc színei: sárga, zöld, kék és piros, ezek állnak legközelebb a szívéhez, ezekkel tudja kifejezni legjobban azt, amit közvetíteni akar képeivel, mondta.
Ragyogó színekben megfestett képei bűvös erővel vonzzák a tekintetet, képei világítanak. Kortársainak munkásságát figyelve halad egyéni stílusának kialakítása felé.
A széles témakörű festményekből – tájképek, csendéletek, portrék, kompozíciók – áradó erős egyéniségre és a konkrét va­lóság ábrázolásán túlmutató belső lényegre utaltak.
Jó szeme van. Képeit színgazdagság és érzelmi telítődöttség jellemzi.
Képei mindig érezni valami sejtelmest, valami kimondhatatlant, valamit, ami kiragadja a személyt, a tárgyat a hétköznapok szürkeségéből, az átlagból, és ez valós művészi kvalitásokra vall. Itt-ott még kísért a túlfestés, a részletekre való erőteljes odafigyelés.
Stílusban nem járt tanára nyomdokain, hanem keresi a maga sajátos önkifejezési módját, eszközeit.
Erőteljes ecset­kezelésű, gazdag színvilágú képei egy szüntelenül tanuló, önmagát képező, sajátosan egyéni kifejezésmódot kereső alkotóról árulkodnak.
Rátalált arra az útra, amelyen érdemes lesz haladnia. De csak akkor, ha a tanulást egy pillanatra sem hagyja abba, mondta tanára, Kett Groza János.
Dan Lăzărescu műkritikus véleménye szerint Laukó Katalin képei biztató távlatokat sejtetnek. — Ha továbbra is ilyen bátran, lendü­letesen és mégis érzékenyen használja az ecsetet és a színeket és továbbra is hasonló szorgalommal, termékenység­gel dolgozik, még sokat fogunk hallani róla.
Rosa Jolán festőmű­vész szerint egyéniség. Ecsetke­zelése, színkompozíciója merész, erőteljes. Azt hiszem tudatosan kerüli az olcsó megoldásokat, nem akar édeskés lenni sem kifejezésmódban, sem a szí­nekben. Nekem különösen a csendéle­tei és a tájképei tetszenek.
Az író, költő grafikus Amedeo Caftangioglu szerint Laukó Katalin egyéni, összetéveszthetetlen személyiségű alkotó. Színválasztéka fénylő, élő, optimista, ünnepi és sejtelmes, amely felvidítja a tekintetet, odafigyelésre késztetve az igényes gyűjtőt is. Tematikája egyszerű és változatos, ihletforrása a közvetlen valóság, a táj, a virágok, az emberek. Robbanó színekkel festett képein drámai feszültségel teli dráma, fennkölt monumentalizmus érhető tetten. Képeiről Piet Mondrain, Federico Felini, Csontváry Tivadar, Vincent van Gogh jut eszünkbe.

Képei

Az aradi Csiky Gergely Iskolában, a 2009. oltóber 1-3-a között tartandó X. Véndiák-találkozó köré szervezett Alma Mater-napokon 2-án 17 óra 30-kor a Pécskai Kálmány Lajos Közművelődési Egyesület közreműködésével megnyíló kiállítás 35 képe hű tükre festői látásmódjának, használt eszközeinek és munkamódszerének.

A képek:

A képek megvásárolhatók. Érdeklődni a 0744637820-as telefonon és a nagyistvan kukac pecska pont ro ímélcímen lehet.

4 hozzászólás “Laukó Katalin” bejegyzéshez

  1. Sokat jártam gyermekkoromban Pécskán a rokonaimnál,és örülök neki,hogy ennek a szép városnak egy ilyen tehetsége van.A képek nagyon szépek,és gyönyörűek.További sok sikert és erőt egészséget adjon a jó isten a munkájához!Nyisztor Traján Filip volt Battonyai lakos.

  2. Eredményekben Gazdag Boldog Új esztendőt Önnek és Pécska minden lakójának!Ny.T.Filip.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .