Vásárhelyt elviszi a pártok árja?

A párthaszon hajhászása írhatja fölül Marosvásárhely sorsát.

A Kempinski szállóban Năstaseval koccintó Kelemen Attila vezette városi RMDSZ a bennünket Neptunban Iliesecu pártjának felajánló Frunda Györggyel kívánja elveszíteni Marosvásárhelyt.

A Magyar Polgári Párt egy RMDSZ-karrieristával riogatja a városi politikusokat.

Az Erdélyi Magyar Polgári Párt – EMNP – választási veszteségek árán sem indít jelöltet, mert helyi vezetőik azt hiszik, hogy a versenypártok között teljesen esélytelen Smaranda Enachera szavazó híveik azt is sikerként fogják elkönyvelni.

Bámulatra méltónak is mondhatnánk a marosvásárhelyi EMNP összefogást remélő kitartását, de ez az igyekezetük az RMDSZ teljes félreismeréséről tanúskodik. Ez pedig nem jó választási előzmény.

A Vass Levente támogatását kinyilvánított történelmi egyházak, civil személyiségek és egyetemi professzorok megint nézőkké lettek leminősítve. Közösségi erősödés helyett szélfútta, szerteszálló vágyakat élesztgetnek csupán az idei választások, mert az RMDSZ és az MPP gőgjében nem képes a közérdek szolgálatába szegődni.

A közvéleménykutatások mindenike az összefogás szavazói vágyát termi, de az RMDSZ ellenáll, bármi is legyen annak az ára, hogy a végeredmény ismertében majd a szavazókat és a miatta megszületett MPP-t és EMNP-t ócsárolhassa.

Sajnos a Markó Béla árnyékában Frunda György, Borbély László és Tokay György által 1993-ban leúszott neptunfürdő óta az RMDSZ a pártérdekei mindig fölülírták a tulipánra bárgyún pecsételő, avatatlan erdélyi magyarok jószándékát és jogos vágyait. Úgy tűnik, hogy most sem lesz ez másként.

Hiába az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elvhűsége, miszerint az egyetlen közös polgármesterjelölt megválasztásának lehetősége nyújthatna hitet és bizakodást a marosvásárhelyi magyaroknak, mert az RMDSZ szemellenzősen megy a maga, Bukarestben neki rajzolt útján.

Az Erdélyi Magyar Néppárt önsorsrontón reménykedik az RMDSZ kijózanodásában, mert ezrelékben sem fejezhető ki annak esélye, hogy „az április végéig megtartott, a magyar választók akaratát tükröző marosvásárhelyi előválasztás hozhat megoldást”. Előválasztás ugyanis – szerintem – nem lesz. Az RMDSZ és az MPP már döntött. Választási évben, konclesés közben őket nem érdekli a feltámadás öröme, és istenkáromlásnak veszik, ha valaki a pártérdekektől mentes, alázatos közösségszolgálatot és választási készülődést kéri számon rajtuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .